Flokkie? Wat is een Flokkie?
Niet wat, maar wie! Flokkie is mijn prachtige, wijze merrie die eigenlijk Floxely heet. Maar gedurende de jaren wordt ze ook wel Flokkie, Flox, tuthola of Milday genoemd. Afhankelijk van onze bui, heeft ze een naam. Flokkie is dus “de oorzaak” van dit bedrijf. In deze blog ga ik je daarom meer vertellen over Floxely, zodat je beter begrijpt waarom ik Flokkies Paardenadvies ben gestart.
Vanaf haar geboorte bij mij
Op 21 juni 2011 is Floxely geboren en ik heb de eer gehad om haar vanaf dag 1 van mij te mogen noemen. Een kennis van mij had een droom dat haar merrie een veulen zou krijgen van een tinker dekhengst die wij beide kende en voor mij was dat gelijk perfect! Beide ouders van Floxely kende ik dus en op deze bijzondere wijze is Floxely in mijn leven gekomen.
(Eigen)wijze dame!
Floxely kwam met ogen open ter wereld, stond heel vlot en was binnen een paar uur al bokkend rondjes om der moeder aan het lopen. Een veulen dat gelijk heel open en wakker was, heel wijs de wereld inkeek en direct al een tikkeltje eigenwijs was. Gedurende de jaren kwamen beide eigenschappen zeer sterk naar voren. Als madam iets niet wil, dan moet ik van goede huize komen om haar te overtuigen. En soms, soms luister ik naar haar wijze daden aangezien ze het soms echt beter weet!
“Floxely wou een keer niet de trailer op, terwijl ze dit normaal zonder problemen deed. Ik kon haar altijd alleen laden, zonder twijfel en vol vertrouwen. Tot deze ene keer! Met geen mogelijkheid kreeg ik haar op de trailer, heb zelfs met longeerlijnen en een zweep het geprobeerd. Uiteindelijk opgegeven en mijn les afgezegd, want als 750kg besluit niet te willen, dan gaat het ook echt niet lukken! En wat bleek?! Dag later ging ik naar mijn werk, hoorde ik een enorm raar geluid van mijn auto. Direct naar de garage gegaan en toen bleek mijn achterband vrijwel helemaal los te zitten. Als Flox dus wel was ingestapt, dan zouden we mogelijk een ongeluk gehad hebben!“
Ook eten is een dingetje…
Wat Flokkie niet nodig heeft, dat eet ze niet! Hoe goed ik ook denk iets te bedenken of hoe leuk een voedingsexpert kan zeggen dat iets gezond is. Als Flox het niet nodig heeft, dan zal ze het echt niet eten. Floxely is echt een oerpaard, die heel goed weet wat ze wel/niet nodig heeft. Chemische ingrediënten worden niet gegeten, kruiden worden alleen gegeten als het de juiste zijn, een vitaminebrokje wordt alleen gegeten als het de juiste is en in de juiste periode wordt aangeboden. Gedurende de jaren heb ik dus redelijk wat voer en supplementen kunnen weggooien of weggeven! Maar hierdoor ben ik mij wel echt gaan verdiepen in paardenvoeding, hun behoeftes en waarom soms iets wel/niet gegeten wordt.
Ik heb moeten leren luisteren & voelen
Ik verbaas mij altijd als iemand zegt dat die al 10 jaar dezelfde brok geeft en nooit iets extra’s. Hoe dan? Heeft jouw paard dan echt nooit andere behoeften gehad of heb je het misschien niet gevoelt dat iets anders nodig was? Dat kan natuurlijk, niet elk paard is zo duidelijk als Floxely is. Want als Flokkie iets niet wou eten, dan vloog de voerbak letterlijk door de stal(gang). Ik had dus geen keuze en heb echt moeten leren luisteren naar Floxely, moeten aanvoelen wat ze nodig had. En ben ik wel is de fout in gegaan? Tuurlijk! Maar van fouten leer je en dat is ook echt de basis van Flokkies Paardenadvies. Ik heb echt niet alle wijsheid in pacht, maar door alle casussen die ik heb behandeld, door de wijsheid van Floxely, door studie etc weet ik wel waar ik op dien te letten en heb ik geleerd te luisteren en voelen naar de behoefte van het paard..
“In sommige situaties is het niet verantwoord dat het paard een stem heeft, dan dien je namelijk te kiezen voor veiligheid. Betekent dat ik soms echt een duidelijke nee of ja moet aangeven, Maar indien mogelijk dan heeft Floxely een stem en mag ze het ook aangeven als ze iets niet wil doen of juist wel. Ik zeg altijd dat ik 51% heb en Floxely 49%, het gaat namelijk om de samenwerking!“