Mag jouw paard nee zeggen?

Als paardeneigenaar hebben wij nogal de neiging om “de baas” te willen zijn over ons paard. Het paard moet doen wat wij willen en vooral ook op het moment dat dit ons het beste uitkomt. Maar is dit terecht? Zou het niet terecht zijn dat ons paard het ook mag aangeven als die iets niet wilt? Met andere woorden, mag jouw paard nee zeggen?

Heb jij als mens altijd jouw dag?

Ik niet in ieder geval! Ik heb er dagen tussen zitten dat ik liever lekker in bed wil blijven, geen mensen wil zien en al helemaal geen zin heb aan “gezeur” aan mijn hoofd. Van die dagen dat je lekker op de bank wilt kruipen, met een kop thee, dekentje en een goed boek of goede serie. Als mensen accepteren we dit soort dagen, klagen we er lekker over en doen we meestal ook echt even een stap terug. Zeggen we nee tegen een etentje of avondje uit, gaan we niet sporten en slaan we het misschien zelfs wel over om naar stal te gaan.
Maar waarom verwachten we dat paarden wel elke dag 100% zijn? Kunnen paarden geen off-day hebben? Of zijn wij als mens te arrogant en egoïstisch waardoor we dat ons paard niet gunnen?

Herken jij het als jouw paard nee zegt?

En dit is denk ik een lastig puntje, is ook iets wat ik zelf ook echt heb moeten leren! En het ene paard is daar iets duidelijker in dan het andere, is ook helemaal afhankelijk of jouw paard sowieso een stem mag hebben. Maar ik verwacht, als je op mijn site terecht bent gekomen, dat jij waarschijnlijk wel met gevoel met jouw paard bezig bent. Dat het voor jou geen ding is, maar een maatje. Jouw paard geeft dus mogelijk wel aan als die even geen zin heeft en eigenlijk nee zegt. Dit kan heel subtiel zijn, door het hoofd weg te draaien met omdoen van het halster of hoofdstel. Of proberen weg te lopen met het zadelen. Vaak wordt dit dan als ongewenst gedrag gezien. Maar is dat het ook? Of laat het paard hiermee zien dat die niet in de mood is om wat te gaan doen. En dat niet in de mood zijn, kan natuurlijk ook komen door fysiek ongemak. Fysieke en mentale stress (niet passend zadel, verkeerde voeding, onrustige kudde etc) zijn belangrijke zaken om op te letten.

Floxely mag van mij nee zeggen

Vandaag had Floxely toevallig zo’n dag waarop ze duidelijk nee zei. Maar het was wel subtiel, ik zag het en voelde het, maar denk dat een ander zou zeggen dat ze zich aanstelde en ergens onderuit probeert te komen. Anderen zien het vaak als slecht gedrag, terwijl in werkelijkheid je gewoon communiceert en overlegt met jouw paard.
Toen ik vanochtend aankwam op stal, gingen ze net naar het land, ze was wel enthousiast om te zien en normaal gesproken gaat ze zonder problemen met me mee om wat te gaan doen en der bakje voer te eten. Maar na der begroeting liep ze resoluut naar het weiland. Dikke prima! Veel plezier en ik zie je straks wel. Als Floxely zo overduidelijk is, er niet iets dringends is dat gedaan MOET worden, waarom zou ik haar dan niet gewoon lekker in haar waarde laten? Dit was zo’n overduidelijke nee van der op werken, ze wou deze laatste zomerdag gewoon doorbrengen in het land tussen de kudde. En waarom? Geen idee! En dat maakt ook niet uit, dit was haar keuze en dat voelde voor mij helemaal goed. Ik heb een krukje gepakt en ben lekker bij der in het land gaan zitten. Ze kwam gezellig een paar keer buurten en toen ik wegging bleef ze in het land. Had ze echt wat willen doen, dan was ze op dat moment met mij meegelopen naar stal. Was dus de juiste keuze om niets te doen en te verwachten, gewoon genieten, meer niet.

Luister naar jouw paard!

Laat je verwachtingen los, laat de meningen van anderen los! Ik kreeg ook de vraag wat ik in het weiland zat te doen en kreeg een wazige blik toen ik zei dat ik gewoon lekker zat te genieten. Boeie! Jouw leven, jouw paard!
Luister naar jouw paard, voel wat die wilt, je ingeving heeft het vaak aan het juiste einde. Kies om met jouw paard te gaan samenwerken in plaats van dat je orders geeft aan jouw paard. Want het nu accepteren van een nee van jouw paard, zorgt ervoor dat er een wederzijds respect en vertrouwen ontstaat. Je hebt namelijk geluisterd en dat betekent dat in het werk, je daar altijd voor beloond gaat worden.

Mag jouw paard dus nee zeggen?